Over KBF

Vroeger.

Vlak na de oorlog, in 1948, richtten de Amsterdamse broers Jules en Robert Markus de Kauwgomballenfabriek (KBF) op. Zij zagen wel brood in het product ‘chewing gum’ dat door de geallieerde soldaten in Nederland werd geintroduceerd. Ze begonnen in het centrum van Amsterdam een fabriekje onder de naam ‘Maple Leaf’, als eerbetoon aan de Canadese bevrijders.

De zaken gingen zo goed, dat de gebroeders Markus in de lente van 1956 besloten een nieuw pand aan de Paul van Vlissingenstraat in gebruik te nemen. Er rolden ruim 45 jaar lang diverse soorten kauwgom van de band, zoals Bubblegum, Donald Duck-kauwgom en later Sportlife en Xylifresh.

Nu.

Sinds 2008 is de Kauwgomballenfabriek getransformeerd tot een bedrijvengebouw met een grote variatie aan creatieve bedrijvigheid en ondernemingen. Het bruist er van de energie. En dat is nog maar het begin, want zowel voor de Kauwgomballenfabriek als voor het complete gebied er omheen (het Kauwgomballenkwartier) liggen concrete toekomstplannen klaar. Op deze projectpagina van de gemeente Amsterdam vind je meer informatie over het Kauwgomballenkwartier.

Diversiteit aan bouwstijlen

De Kauwgomballenfabriek kenmerkt zich door grote diversiteit van industriële gebouwen en bouwstijlen uit verschillende perioden. De verschillende gebouwen zijn in de afgelopen jaren gemoderniseerd, maar behielden allen hun eigen karakteristieken en kwaliteiten: sheddaken, betonnen constructies, grote en hoge ruimten, prachtig licht en details die verwijzen naar het industriële verleden. 

Aan de Paul van Vlissingenstraat bevinden zich gebouwen uit de jaren ‘50, ’70 en ’80. Het oudste en meest in het oog springende gebouw, is een stoer industrieel gebouw van drie verdiepingen, in de jaren ‘50 gebouwd als het nieuwe onderkomen voor de kauwgomfabriek. Hier stonden de lange productielijnen en grote vaten met grondstoffen. De begane grond is tegenwoordig voorzien van grote glaspuien en heeft een open karakter. De bovenste verdieping is bijzonder door de ruim vijf meter hoge ruimte met opvallend weinig dragende kolommen.

Unieke ruimtelijke kwaliteiten

De ‘nieuwbouw’ uit de jaren ’70 en ‘80 gold als productieruimte en opslagruimte, eveneens verdeeld over drie verdiepingen. Dit deel kenmerkt zich daarom door een zware constructie en hier vinden we verdiepingen van wel 6 meter hoog met prachtige ruimtelijke kwaliteiten. Bij de verbouwing zijn hoge loftkantoren ontstaan. De plint is ‘open’ gemaakt en op sommige plekken zijn grote erkers in de gevel gemaakt die voor veel lichtinval zorgen. Ook de begane grond heeft hoge plafonds met als opvallende detail de bijzondere paddenstoelvormige kolommen. Deze gebouwen ogen robuust, ruig en industrieel met een eigentijds karakter.

Tussen de Daniel Goedkoopstraat en Abram Dudok van Heelstraat bevonden zich van oudsher drie aan elkaar grenzende loodsen. Door de grote hoogte (ruim 5 meter) en de industriële dakconstructies hebben deze ruimtes weer een heel andere sfeer en karakter. De grootste loods heeft sheddaken waardoor het licht prachtig wordt verspreid.

Aan de Willem Fenengastraat bevindt zich tenslotte het voormalige Wavin gebouw, uit de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Het gebouw bestaat uit een kantoorgebouw en drie aangesloten productiehallen met karakteristieke, gebogen plafonds. Ook deze ruimtes zijn inmiddels getransformeerd tot respectievelijk kleinere, flexibele kantoorunits en grote, open bedrijfsruimten voor creatieve ondernemingen.

Ben je op zoek naar een inspirerende kantoorruimte voor jouw bedrijf?
Bekijk dan ons huuraanbod met verschillende mogelijkheden!