Ruimte voor
creatief 
ondernemen

Bedrijfsruimte

De Kauwgomballenfabriek

De Kauwgomballenfabriek (of kortweg KBF) is een voormalig industrieel complex, gelegen aan de Spaklerweg in Amsterdam Overamstel. In 2006 kocht de ontwikkelaar het leegstaande complex om het te transformeren tot 16.000 m2 bedrijfsruimten. Dit heeft geleid tot het huidige bedrijvengebouw dat bruist van de energie door de grote variatie aan creatieve ondernemingen.

Huren in de Kauwgomballenfabriek kan nog steeds!

De 4 verschillende gebouwen behielden allen hun eigen karakteristieken en kwaliteiten: sheddaken, betonnen constructies, grote en hoge ruimten, prachtig licht en details die verwijzen naar het industriële verleden. In 2009 volgde vanwege de toenemende vraag naar kleine, relatief goedkope bedrijfsruimte nog een uitbreiding door aankoop van enkele naastgelegen gebouwen.

Maple Leaf

Een imposante geschiedenis

De Kauwgomballenfabriek bestaat inmiddels meer dan 10 jaar en ontleent zijn naam aan de oorspronkelijke functie van het complex, de kauwgomfabriek van de firma Maple Leaf. Vlak na de oorlog zagen de Amsterdamse broers Markus wel brood in het door de geallieerde soldaten geïntroduceerde product chewing gum. Zij begonnen in het centrum van Amsterdam een fabriekje en noemde hun bedrijf Maple Leaf, als eerbetoon aan de Canadese bevrijders.

De zaken gingen zo goed dat in de lente van 1956 een nieuw pand aan de Paul van Vlissingenstraat in gebruik werd genomen. Hier rolden ruim 45 jaar lang diverse soorten kauwgom van de band, waarvan Bubblegum, Donald Duck-kauwgum en later Sportlife en Xylifresh wel de bekendste zijn. Na diverse overnames besloot eigenaar CSM uiteindelijk in augustus 2003 de fabriek te sluiten, waarna het complex tot 2006 leegstond. 

De gebouwen aan de Willem Fenengastraat, die in september 2009 aan het complex van De Kauwgomballenfabriek werden toegevoegd, boden voorheen onderdak aan een vestiging van de kunststof buizenfabrikant Wavin.

Van naoorlogse industrie tot hedendaagse creativiteit

Stoer industrieel

Grote diversiteit

De Kauwgomballenfabriek kenmerkt zich door grote diversiteit van industriële gebouwen en bouwstijlen uit verschillende perioden.

Aan de Paul van Vlissingenstraat bevinden zich bijvoorbeeld gebouwen uit de jaren ‘50, ’70 en ’80. Het oudste en meest in het oog springende is een stoer industrieel gebouw van drie verdiepingen, in de jaren ‘50 gebouwd als het nieuwe onderkomen voor de kauwgomfabriek. Hier stonden de lange productielijnen en grote vaten met grondstoffen. De plint is tegenwoordig voorzien van grote glaspuien en heeft een open karakter. De bovenste verdieping is bijzonder door de ruim vijf meter hoge ruimte met opvallend weinig dragende kolommen.

kbf_historie_rond

Robuust, ruig en industrieel met een eigentijds karakter

Hoge plafonds

Unieke ruimtelijke kwaliteiten

De hiernaast gelegen ‘nieuwbouw’ uit de jaren ’70 en ‘80 gold als productieruimte en opslagruimte, eveneens verdeeld over drie verdiepingen. Dit deel kenmerkt zich daarom dooreen zware constructie en hier vinden we verdiepingen van wel 6 meter hoog met prachtige ruimtelijke kwaliteiten. Bij de verbouwing zijn hoge loftkantoren ontstaan, is de plint is ‘open’ gemaakt en zijn op sommige plekken grote erkers in de gevel gemaakt die voor veel lichtinval zorgen. Ook de begane grond heeft hoge plafonds met als opvallende detail de bijzondere paddenstoelvormige kolommen. Deze gebouwen ogen robuust, ruig en industrieel met een eigentijds karakter.

Tussen de Daniel Goedkoopstraat en Abram Dudok van Heelstraat bevonden zich van oudsher drie aan elkaar grenzende loodsen. Door de grote hoogte (ruim 5 meter) en de industriële dakconstructies hebben deze ruimtes weer een heel andere sfeer en karakter. De grootste loods heeft sheddaken waardoor het licht prachtig wordt verspreid.

Aan de Willem Fenengastraat bevindt zich tenslotte het voormalige Wavin gebouw, uit de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Het gebouw bestaat uit een kantoorgebouw en drie aangesloten productiehallen met karakteristieke, gebogen plafonds. Ook deze ruimtes zijn inmiddels getransformeerd tot respectievelijk kleinere, flexibele kantoorunits en grote, open bedrijfsruimten voor creatieve ondernemingen.